Ξηροί καρποί και σπόροι: Πρέπει να τους μουλιάζουμε πριν την κατανάλωση και πόσο?
Με το μούλιασμα των σπόρων και των ξηρών καρπών λοιπόν βελτιώνουμε τη γεύση τους, και αφαιρούμε κάποια από τα αρνητικά στοιχεία τους όπως:
- Μειώνουμε την περιεκτικότητα σε ταννίνες
- Μειώνουμε την περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ
- Εξουδετερώνουμε τους αναστολείς ενζύμων
- Βελτιώνουμε τη γεύση τους
- Βοηθάμε την καλύτερη πέψη τους
- Διασπάται η γλουτένη
- Αυξάνουμε την περιεκτικότητά τους σε Βιταμίνες ιδιαίτερα της C και αυτές του συμπλέγματος B
- Αποδευσμεύουμε τα μέταλλά τους όπως σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, ψευδάργυρο, έτσι ώστε να απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό και να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους
Βασικές οδηγίες μουλιάσματος:
- Σ’ ένα μπολ με νερό ρίχνουμε θαλασσινό αλάτι και τους ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Βεβαιωνόμαστε ότι οι σπόροι έχουν καλυφθεί με νερό.
- Οι μουλιασμένοι ξηροί καρποί διατηρούνται στο ψυγείο από 2-4 ημέρες. Γι’ αυτό μουλιάζουμε τόση ποσότητα όση θα καταναλώσουμε άμεσα.
Ο χρόνος μουλιάσματος διαφέρει σε κάθε ξηρό καρπό. Κυμαίνεται μεταξύ 6-10 ωρών κι αυτό εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος.
Αμύγδαλα: 8-12 ώρες
Κάσιους: 2-3 ώρες
Σπόροι λιναριού: 8 ώρες
Φουντούκια: 8-12 ώρες
Σπόροι κολοκύθας: 8 ώρες
Σουσάμι: 8 ώρες
Ηλιόσποροι: 2 ώρες
Καρύδια: 4 ώρες
Μακαντέμια: Δεν χρειάζονται μούλιασμα!
Κουκουνάρι: Δεν χρειάζονται μούλιασμα!
Φυστίκια: Δεν χρειάζονται μούλιασμα!
Φακές: 5 ώρες
Σιτάρι, σίκαλη,κριθάρι: 6-8 ώρες σε ζεστό νερό
Κινόα, φαγόπυρο : 6-8 ώρες σε ζεστό νερό
Κολοκυθόσπορος: 4-6 ώρες σε κρύο νερό
Κεχρί: 5 ώρες