Η σημασία των βιολογικών προϊόντων
Τα τελευταία χρόνια τα βιολογικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή κερδίζοντας έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. Αυτό οφείλεται τόσο στην αβεβαιότητα που έχουμε για το τι τρώμε καθώς και στην ανησυχία για το αν αυτό που τρώμε είναι πραγματικά υγιεινό. Σε μια εποχή που το φυσικό προϊόν φαντάζει μακρινό για τον σημερινό καταναλωτή, τα βιολογικά προϊόντα είναι η πιο σύγχρονη επιλογή: συνδυάζοντας την παραδοσιακή ποιότητα, την οικολογία και την επιστημονική γνώση προσφέρουν σωστή διατροφή και ποιότητα ζωής.
Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;
Τα βιολογικά προϊόντα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους. Εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών. Στη βιολογική παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, τεχνολογικά βοηθήματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα, βελτιωτικά εδάφους. Στόχος της βιολογικής παραγωγής είναι να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος & του κλίματος, στο υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας, σε ένα μη τοξικό περιβάλλον και τέλος να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο συνθηκών διαβίωσης των ζώων.[Καν.(ΕΕ)2018/848]
Γιατί να επιλέξω βιολογικά;
Καλύτερη γεύση & άρωμα
Κατά κανόνα τα βιολογικά τρόφιμα εμπεριέχουν μικρότερη ποσότητα νερού λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού στερεού υπολείμματος και περισσότερη «σάρκα», γεγονός το οποίο τα καθιστά να έχουν εντονότερο άρωμα και πλουσιότερη γεύση σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα.( Rembiałkowska E.2007)
Αντικαρκινικό ρόλο
Η υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης C στα βιολογικά φρούτα & λαχανικά είναι ωφέλιμη για την υγεία επειδή η βιταμίνη C αναστέλλει το σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών στον ανθρώπινο οργανισμό. (Mirvish S,1193)
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας έχουν μειωμένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη κατανάλωση έχει κατηγορηθεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου και λευχαιμίας (Mirvish S,1193)
Υψηλότερη θρεπτική αξία
Τα φρούτα και τα λαχανικά βιολογικής γεωργίας έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C,φαινολικές ενώσεις, απαραίτητα αμινοξέα και ολικά σάκχαρα.(Rembiałkowska E.2007)
Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κάποια απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος. Το υψηλό περιεχόμενο σε μεταλλικά στοιχεία μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη αφθονία μικροοργανισμών στο έδαφος. (Worthington V, 2001)
Σχετικά µε την περιεκτικότητα των οργανικών και συµβατικών τροφίµων σε πρωτεΐνες βρέθηκε ότι τα βιολογικά λαχανικά περιέχουν µικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία όµως είναι µεγαλύτερης βιολογικής αξίας, µια και περιέχει σηµαντικότερες ποσότητες απαραίτητων αµινοξέων ( Worthington 2001).
Προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον
Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία σέβονται τη φύση και προστατεύουν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία διατηρούν και βελτιώνουν την γονιμότητα του εδάφους καθώς και την ισορροπία μεταξύ των οικοσυστημάτων, αφού βασίζονται σε φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών ή ορμονών. (Lairon D.,2010)
Πιο ασφαλή από τα συμβατικά
Τα βιολογικά προϊόντα συμβάλλουν στην προστασία όχι μόνο του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού. Η πλειοψηφία των βιολογικών (94-100%) δεν περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων νιτρικών ενώ τα χημικά παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή συμβατικών προϊόντων ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών .(Tasiopoulou S. et al,2007.Lairon D.,2010)
Η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει;
Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο κάθε μέρα όλο και περισσότεροι καταναλωτές λένε «ναι» .Οι αυξημένες τιμές των βιολογικών προϊόντων οφείλονται κυρίως στη μικρότερη ποσότητα παραγωγής τους, στο υψηλό κόστος παραγωγής καθώς και στους αυστηρότερους κανονισμούς που επιβάλλονται κατά τη διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης τους. Η επιλογή για να προσθέσετε τα βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή σας μπορεί να κοστίσει λίγο περισσότερα χρήματα, αλλά για την τιμή αυτή, αγοράζετε την διαβεβαίωση ότι έχετε κάνει υγιείς αποφάσεις για εσάς και την οικογένεια σας .
Γράφει για τη Βιοφρέσκο:
Άννα Αδαμοπούλου
Τεχνολόγος τροφίμων ,MSc
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Rembiałkowska E.2007. Quality of plant products from organic agriculture. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87:2757–2762 (
Mirvish SS,.1993.Vitamin C inhibition of N-nitroso compounds formation. Am J Clin Nutr 57:598–599.
Worthington V.2001. Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables, and grains. J Alternative Compl Med 7:161–173.
Tasiopoulou S., Chiodini A.M., Vellere F., Visentin S. (2007) Results of the monitoring program of pesticide residues in organic food of plant origin in Lombardy (Italy), J. Environ. Sci. Health B 42, 835– 841.
Denis Lairon. 2010.Nutritional quality and safety of organic food. A review. Agronomy for Sustainable Development, Springer Verlag/EDP Sciences/INRA, 30 (1),
WORTHINGTON V.2 Nutritional Quality of Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables, and Grains. THE JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE Volume 7, Number 2, 2001, pp. 161–173